Devatenáctý ročník Českého skokového poháru odstartoval na druhý pokus ve
Zduchovicích, kam přijel na vítězné vlně z Velké Chuchle Aleš Opatrný. I v nedělní Velké
ceně ČSP dokázal, že v České republice nemá konkurenci a v sedle Forewera vyhrál.
Ve finále Velké ceny Zduchovic, která byla po zrušení nedělního programu o týden dříve v Suché u Litomyšle prvním bodovaným závodem letošního devatenáctého ročníku Českého skokového poháru, předvedla jako první bezchybnou jízdu Kateřina Veselovská s Celanem S, ale zapisovala si jeden trestný bod za překročení času.
Podobně na tom byl i loňský vítěz finále Českého skokového poháru Rudolf Doležal s Quattro Centem. V cíli byl přece jen o něco rychleji, a tak se zařadil na průběžnou vedoucí příčku.
Druhý od konce však startoval Aleš Opatrný se svou stájovou jedničkou Forewerem. Jako jediný dokázal udržet nulu na bodovém kontě a podevětatřicáté zvítězil ve v pohárové Velké ceně. Finišmanka Kateřina Kučerová s Anabel Vant Kathof jednou chybovala.
„Když člověk jezdí na Forewerovi, tak to je jako když Pepa Váňa jezdil na Železníkovi, nebo Tiumenovi. – Je to prostě trošku kůň z jiného světa,“ konstatoval spokojeně Opatrný. Ten se radoval z vítězství za poslední dny již několikrát. Při zahajovacím mítinku Českého skokového poháru v Suché, který musel být kvůli nepřízni počasí předčasně ukončen, ovládl sobotní hlavní soutěž a o sedm dní později nenašel přemožitele v pražské Velké Chuchli, kde dokonce se svými koňmi obsadil tři nejvyšší příčky.
Opatrnému se daří i v roli trenéra. Jeho svěřenkyně Linda Protychová předvedla v sedle Copins Boye nejlepší výkon v seriálové soutěži U25 pro jezdce do 25 let. V dílčím finále Czech Junior Cupu se nejvíce dařilo Nikole Egrové s Quiliscou. Třetím rámcovým seriálem Českého skokového poháru je Amateur Tour. Vzhledem k tomu, že ta pravidelně vrcholí již v sobotu, tak jako jediná má za sebou již dvě kola. To druhé dopadlo nejlépe pro Denisu Ryndovou se Silbi.